29 Nisan 2012

Orjinal Bali Nasil Anlariz ?

    Hakiki baldan kasıt arı yüzü görmemiş bal mı? Yoksa arıya aşırı besleme yoluyla yaptırılan bal mı?
Toplumda bu konuda bir kafa karışıklığı var.
Arı yüzü görmemiş balı bir çok labaratuvar kolaylıkla anlayabiliyor. Fakat arıya aşırı besleme yaptırılarak üretilen bal konusunda işler karışıyor. Yanlış bilmiyorsam Türkiyede sadece 2 yerde bunu analiz edebilecek imkanlar var.
Pratik olarak önerilen bir çok yöntem var fakat bunların da bilimsel yanı yok.
Bir çok yöntem satıcıların halkı ikna etmek için uydurduğu şeyler.
Ben ilk defa bizim kasabada bir bal satıcısının kopya kalemle petek üzerine işaret koyarak bakın işte kopya kalem yazıyor, sahte olsa yazmaz diye sattığına şahit olmuştum.
Fakat sahte bal üzerine kalemle işaret koyup bakın buna yazmıyor çünkü sahte denildiğini hiç görmedim.
Zaten petekli bal aşırı besleme ile arıya yaptırılmış bile olsa, o kalem bunun üzerine de yazar.
Bütün balların rengi, kokusu, aroması değişik. Koklayarak, tadarak, suya katıp eriterek, boğazı yakıp yakmadığına bakarak anlaşılması çok zor.
En iyi hakiki bal anlama yöntemi, arıcının güvenilir olup olmaması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim Seçerek Konu Hakkındaki Düşüncelerinizi Yorumlayabilirsiniz....

Kuranda Adı Geçen Besinlerin Faydaları

Kur’an’da adı geçen acur, ayva, bal, et, incir, zeytin, kabak, üzüm, süt, tere gibi gıdalar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor? İ...