13 Mayıs 2012

Kuranda Adı Geçen Besinlerin Faydaları


Kur’an’da adı geçen acur, ayva, bal, et, incir, zeytin, kabak, üzüm, süt, tere gibi gıdalar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor? İşte Moral Dünyası Dergisi’nde yer alan haber:

Sorwar ALAM’ın haberi

Kur’an’da adı geçen gıdalar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?

Bilim ilerledikçe Kur’an gençleşiyor. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen bütün gıdaların ve meyvelerin bazı hastalıklardan korunmasında ve tedavisindeki önemli yer aldığı Tıbbı araştırmalardan ortaya çıkıyor. Moral Dünyası dergisinin Mart 2010 sayısında Dr. Recai Yahyaoğlu tarafından kaleme alınan yazıda içinde bitki, meyve, sebze ve gıdaların adı gecen ayetler incelenerek doğada yaratılmış olan her şeyin bir anlam ve önemi olduğu belirtiliyor.
Moral Dünyası dergisinde Kur’an-ı Kerim’de geçen gıdaların faydaları ve tıbbi uygulamaları şöyle anlatılıyor:

Hazım Sorunları için Acur
Salatalığa benzeyen bir sebzedir. Sıcak iklimlerde yetişir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Peygamber’imizin acuru yaş hurma ile birlikte yediği belirtilir.
Hazım sorunlarında ve susuzluğu gidermek amacıyla da kullanılır. İnsanda rahat bir sindirim ve zindelik meydana getirmesi nedeniyle kilo almış insanlara kullanmaları tavsiye edilebilir. İç Anadolu Bölgesi’nde daha sık yetişir.
Hz. Ayşe, acurun yaş hurmayla birlikte yenilmesinin kilo aldırdığını ifade etmiştir. Kilo almak isteyenler uygulayabilirler. Bazı insanlar ne yaparlarsa yapsınlar kilo alamazlar ve bu, herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilemez. Özellikle beslenme alışkanlıklarında yapılan doğru düzenleme, bu konuda insanlara ciddi olarak fayda sağlar.

Hamile anneler ayva yesin
Peygamber’imiz “Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağrıyı giderir, gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir”, “Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin!” buyurmuşlardır.
Ayrıca ayva idrarı arttırarak diüretik etki gösterir, ishali keser, kusmayı ve vücut ısısının düşmesini engeller. Hamileliğin ilk üç ayında bolca yenilmesi doğacak olan çocuğun daha güzel ve alımlı olmasında etkilidir.

Bal: Birçok Hastalığın tedavisi için kullanılır
Balın faydaları Tıbb-ı Nebevi’de detaylı olarak ele alınır. Kur’an-ı Kerim’de “Rabb’in, bal arısına ‘dağlarda, ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yavru yap, sonra her çeşit bitkiden ye, sonra da –bal yapman için– Rabb’inin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü!’ diye öğretti. Onların karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir millet için bunda ibretler vardır” (11) buyrulmuştur.
Değişik Tıbb-ı Nebevi kaynaklarında balın, karaciğer, dalak, mide, bağırsak gibi organ rahatsızlıklarında, koruyucu, temizleyici özelliklerine değinilir. Altını ıslatan çocukların ve ishali bulunan kişilerin tedavilerinde, akıl sağlığının düzenlenmesinde, kanın temizlenmesinde zihinsel rahatsızlıklarda vb. gibi birçok durumda kullanılması özellikle tavsiye edilir.

 “Et, dünya ve ahirette yiyeceklerin efendisidir.”
Tıbb-ı Nebevi et tüketimi hakkında son derece dengelidir. Et, hakkında genel olarak tavsiye edilen bir gıda olarak bahsedilir. Fakat ölçülü olunması, aşırı derecede tüketilmemesi gerektiği ifade edilir. Buradaki dengeli et tüketimi gerçekte en doğru olan uygulamadır. Etten tam olarak uzaklaşmak ve aşırı derecede et tüketmek uç davranışlardır ve tavsiye edilmez. (12) Etlerin çeşitleri ve özelliklerine göre tüketilmesi, bazılarının daha rahat tüketilebilecekleri bazılarının da daha az kullanılması gerektiğinin belirtilmesi çok önemlidir.
Kur-an’da 12 yerde etin adı geçer. Bazı ayetler:
“En iyi et sırt etidir.”
“Deve, sığır, keçi ve koyunları da O yarattı. Bunlarda sizin için soğuktan koruyucu yünler ve bir takım menfaatler vardır. Onlardan bir kısmını da yersiniz.”
“Et, dünya ve ahirette yiyeceklerin efendisidir.”

İncir: Karaciğer ve dalağı temizler
Kur’an’da “İncire, zeytine, Tur-i Sina’ya ve şu emin beldeye (Mekke’ye) yemin ederim ki gerçekten biz insanı en güzel şekilde yarattık” buyrulur.
“İdrarını yapamayanlar ve öksürüğü olanlar için oldukça etkili tedavi edici özelliği vardır. Böbrek taşlarını ve idrar kesesini temizler. Hemoroit hastalığında, eklem ağrılarında faydalıdır.” Vücutta biriken toksinlere karşı temizleyici görevi vardır. Karaciğer ve dalağı temizler. Midede biriken balgam karışımını ortadan kaldırır. İncir, adale ve eklem (özellikle gut hastalığına bağlı olan) ağrılarında faydalıdır.

Zeytin: Tansiyon düşürür
Kur’an’da “Yine sizin için Tur-i Sina’da yetişen bir ağaç meydana getirdik ki bu ağaç hem yağ (zeytinyağı) hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytin) verir” buyrulmuştur.
Peygamber’imiz de “Sizlere zeytinyağı tavsiye ederim. Hem yiyiniz hem de onunla yağlanınız. Zira zeytinyağı basur hastalığı için şifadır” buyurmuşlardır.
Zeytinyağının damar sertliğine, kabızlığa, ülsere, karaciğere ve romatizma hastalıklar ile böbrek taşları ve kum oluşumuna karşı faydası vardır. Tansiyon düşürücü özelliği de bulunmaktadır.

Kabak: Zekâ seviyesini güçlendirir
Peygamber’imiz kabak çorbasını ve yemeğini severdi. (20) “Kabak yiyiniz! Çorba pişirdiğinizde koyduğunuz kabağı çoğaltınız! Zira kabak zekâ seviyesini güçlendirir” buyurmuşlardır.
Kabak, şekerle kaynatılıp içilirse vesvese ve evhamı giderir. Ruh hastalıklarına; özellikle baş ağrına karşı faydalıdır. Böbrekleri ve bağırsakları temizler. Kabak çekirdeği bağırsak kurtlarının düşürülmesine katkıda bulunur.

Üzüm: Zihni açar ve Hafıza gücünü arttırır
Kur’an’da on bir yerde adı geçen üzüm, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı giderir. Hemoroit hastalığına, böbrek taşlarının düşürülmesine ve mafsal ağrılara faydalıdır.
Peygamber’imiz üzüm için “Kuru üzüm ne güzel gıdadır. Sinirleri kuvvetlendirir, yorgunluğu giderir, ağız kokusunu güzelleştirir, gönlü hoş eder, üzüntü ve kederi giderir” buyurmuşlardır.
Karaciğer, dalak, mide ve bağırsakları güçlendiren üzümün sabahları aç karnına yenmesi tavsiye edilir. Zihni açar ve hafıza gücünü arttırır.
Son yıllarda üzüm çekirdeğinin faydaları karşısında in¬san¬lar şaşkınlıklarını ve memnuniyetlerini açıkça ifade etme¬ye başlamışlardır.

Süt: Zekâyı geliştirir, cildi güzelleştirir
Peygamber’imiz (a.s.m.) süt ve hurma için “İyi, güzel gıda” derdi. Ayrıca “İnek sütü ile tedavi olunuz! Çünkü ben yüce Allah’ın bunda şifa yarattığı kanaatindeyim. Zira inek her çeşit ottan otlamaktadır” buyurmuşlardır.
Kur’an’da da şöyle geçer: “Allah gökten su indirir ve ölü¬münden sonra yeryüzünü bu su ile yeniden diriltir. Düşü¬nen kimseler için bunda ibretler vardır. Sizlere koyunların bağırsak muhteviyatı ile kan arasından meydana gelen, içenlere halis ve içimi kolay süt içiriyoruz.”
Süt, balla birlikte içilirse iç organları temizler. Şekerle birlikte içilirse cildi güzelleştirir. Bağırsakların çalışmasını kuvvetlendirir. Meniyi arttırır. Vücudu temizler. Zekâyı geliştirir. Vücudu şişmanlatır. Nekahet dönemindeki emzikli kadınlara tavsiye edilir. Bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk durumlarında çok iyi bir ilaç olarak görev yapar.

Tere: Saç dökülmesini önler
Tere vücudu ısıtır, bağırsakları yumuşatır. Cinsel gücü artırır. Şişlikler ve kalp çarpıntısına faydalıdır. Bağırsak kurtlarını ve tenyaları düşürür. Saç dökülmesini önler.
Peygamber’imiz, “Size tereyi tavsiye ederim. Zira Allah bunda birçok hastalık için şifa yaratmıştır” buyurmuştur.
İştah açıcıdır. Nefes darlığına ve dalak büyümesine karşı faydalıdır. Akciğeri temizler ve adet kanamasını söktürür.
Yeşil yapraklı sebzeler grubundan olan tere, aynı zamanda depresyon için kür tedavisinde kullanılmakta, insanın ruh dünyasına ciddi anlamda verdiği katkılarla anılmaya başlanmaktadır.

Çörek Otu: Uyku hastalığına ve unutkanlığa karşı faydalı
Çörek otunun tıbb-ı Nebevi açısından değerlendirilmesinde şu iki hadis yeterli gelecektir:
“Çörek otu yarım baş ağrısına, yüz ve ağız bölgesinin felçlerine, uyku hastalığına, unutkanlığa, baş dönmesine ve nefes darlığına karşı faydalıdır.”
 “Sizlere şu çörek otunu tavsiye ederim. Zira bunda ölümden başka birçok hastalık için şifa vardır.”
Yazarın, Nesil Yayınlarından çıkan “Sağlıklı Yaşamın Sırları” isimli kitabından konu ile ilgili daha geniş bilgi alınabilir.

Zeytinyağının Çeşitleri Nelerdir?


ÜÇ TİP ZEYTİNYAĞI VARDIR

Asit derecelerine gore 3 tip zeytinyagi bulundugunu belirten Ozbek, bunlari soyle acikliyor:

‘‘Naturel zeytinyagi tipi, super kalite icin gerekli tum kosullari icermesinden dolayi en yuksek biyolojik degere sahip. Tadi hafiften, keskin aromaya kadar degisir ve asit derecesi yuzde 3.3′ten az oldugunda tuketim icin uygun kabul edilir. Rafine zeytinyagi asitligi yuzde 0 ile 0.3 dereceye kadar degisen ve aromasi olmayan bir zeytinyagidir. Tuketime uygun olmamakla beraber, rafine zeytinyagi ulkemizde tek basina kullanilmamaktadir. Riviera tipi zeytinyagi ise rafine ve naturel zeytinyaglainin belli oranlarda karisimindan elde ediliyor.”

HANGİ ÇEŞİDİNİ TÜKETMELİYİZ

Hem vücudumuza, hem de kan yağlarımızı indirme konusunda hangi yağ türünün daha iyi geldiği üzerine pek çok araştırma var. Zeytinyağı tüm araştırmalarda yararlılık açısından lider konumda. Ancak hangi tür zeytinyağının daha iyi olduğu pek gündeme gelmiyor. En doğrusu eski yöntemle, soğuk presleme yöntemiyle elde edilen rafine edilmemiş zeytinyağını kullanmak.

10 Mayıs 2012

Yüksek Tansiyon Nedir?


Yüksek tansiyon (hipertansiyon) te­rimi atardamarlardaki büyük kan basın­cının 150 mmHg (mm cıva basıncı), küçük kan basıncının ise 90 mmHg’ye eşit ya da daha yüksek olduğu durum­larda kullanılır. Tansiyonu uzun süre­lerle bu değerlerin üstüne çıkan birey­lerde beyin, böbrek, kalp ve damar has­talıklarının daha çok görüldüğü ve ge­nellikle tansiyonu normal olanlara oranla yaşam süresinin daha kısa oldu­ğu kanıtlanmıştır.


Büyük kan basıncı (büyük tansiyon) kaç olursa olsun, küçük kan basıncı (küçük tansiyon) 90 mmHg ya da daha yüksekse sistemik yüksek tansiyon söz konusudur ve tedavi edilmesi gerekir. Son istatistiklere göre normalin üst sını­rına yakın küçük kan basıncının (85-89 mmHg) bile bir risk etkeni olduğu anla­şılmaktadır.

Küçük (diyastolik) tansiyonun yük­sek olmadığı, yani 90 mmHg’nin altın­da kaldığı, yalnız büyük (sistolik) tansi­yonun yükseldiği durumlarda sistolik yüksek tansiyon söz konsudur. 70 yaşın altındaki kişilerde küçük tansiyon 90 mmHg’nin altında kalırken büyük tansi­yon 160 mmHg ve daha yüksekse teda­vi edilmesi gerekir. 70 yaşın üzerinde tedaviyi başlatacak büyük tansiyon de­ğeri 170 mmHg ve daha üstüdür.

Hipertiroidizm, aort kapak yetmez­liği ve atar-toplar damar bağlantılarında büyük tansiyon yüksek olmasına karşın ilaç tedavisi gerekmez. Bu durumlarda asıl hastalık tedavi edilmelidir.


Yüksek tansiyon günümüzde hâlâ beyin damarlarındaki tıkanıklık ve ka­namalar açısından başlıca risk faktörü­dür. Ayrıca, kolesterol ve sigara alışkanlığının yanı sıra miyokart enfarktü­sünün başlıca nedenleri arasında yer alır; kalp ve dolaşım yetmezliği olan ki­şilerin yüzde 75′inde bu hastalıklara ne­den olduğu bildirilmiştir. Ayrıca tansi­yon yükselmesinin damar duvarında ka­lınlaşma gibi belirgin değişikliklere yol açarak tıkayıcı damar hastalıkları, anev­rizmalar ve böbrek yetmezliği gibi bir dizi doku bozukluklarına neden olduğu kanıtlanmıştır.



Son 35 yıl içinde yüksek tansiyonun ilaçla tedavisinde dev adımlar atılmış olmasına karşın, yukarıda belirtilen ol­gular güncelliklerini korumaktadır. Gü­nümüzde fazla yan etkisi olmayan, bu­na karşılık son derece etkili ilaçlar var­dır. Son yıllarda bu tedaviler sonucunda kan basıncının düşürülmesiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ve bu hastalıklardan ölme oranının belirgin ölçüde azaldığı kanıtlanmıştrr. Bu teda­vilerin yüksek tansiyonlu hastaların tedaviden sonraki yaşanılan üzerindeki etkileri incelenmiş ve özellikle felç, kalp ve dolaşım yetmezliği ile böbrek yetmezliğinin ortaya çıkma sıklığının azaldığı, buna karşılık, söz konusu ilaç­ların yüksek tansiyonlu hastada miyo­kart enfarktüsü ya da anjina pektoris gi­bi kalp kasının yeterince kanlanamama-sına bağh hastalıkların önüne geçilme­sinde daha az yararlı oldukları belirlen­miştir.

Bu ilerlemelere karşın, en son ista­tistiklerin de doğruladığı gibi, yüksek tansiyon hâlâ ölüme neden olabilmekte­dir. Bunun nedeni bazen hastanın ih­malkârlığı nedeniyle hekim kontrolün­den geçmemesi ve hastalığa tanı kona-mamasıdır. Bazen de tanı konduktan sonra hekimin önerdiği ilaçların gere­ğince kullanılmaması ya da uygun oJ-mayan ilaçların seçilmesi ve daha sık­lıkla muayene edilen kişinin kalp ve da­marlarının yapısı nedeniyle tedavi yetersiz kalır.

Kuramsal olarak, daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün olduğundan, kalp ve damarlarla ilgili komplikasyonların önlenmesindeki bu başarısızlıklar, sü­rekli bir tedavi uygulamanın gerektiğini vurgular. Yüksek tansiyon tehlikesi olan hastanın doğru saptanması, öte yandan hastaya verilmesi gereken ilaç­ların seçiminde etkili bir düzenleme ya­pılması gerekir.

Sigaranın Zararları Nelerdir?


Sigaranın Bu Zararlarını Biliyor musunuz?

1. Sigara tüketiminden en çok zarar görenler anne karnındaki bebeklerdir. Sigara tiryakisi annelerin dünyaya getirdiği 100 çocuktan 65'i özürlü doğar

2. Gelişmiş ülkelerde sigara tüketimi giderek azalırken, gelişmekte olan ve fakir ülkelerde sigara tüketimi giderek artmaktadır.

3. Türkiye dünyada sigara için 7. pazardır.
4. Dünyada ikinci ve İngiltirenin ise en büyük sigara şirketi BRITTISH AMERICAN TABACCO' nun  (BAT) patronu Martin Broughton sigara içmiyor ve sigaranın zararlı olduğunu itiraf ediyor.

5. Devamlı sigara içenlerin % 55'i 35-38 yaşları arasındA büyük risk altında bulunuyorlar.

6. Sigara içen annelerde; düşük olur, anne sütü azalır. Ani bebek ölümleri olabilir. Bebeklerin beyin ve akciğerleri zarar görür. Sigara bebekte sinizüt, rinit, kronik solunum problemleri (öksürük geniz akıntısı) yapar.(Yeşilay Dergisi)

7. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır.

8. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranlara 10 kat fazladır.

9. Bacak damarı tıkanıklarının %90'ı sigaradan kaynaklanır.

10. Sigara içen kadınlar, içmeyen kadınlardan 10 yaş fazla ihtiyarlamaktadır.

11. Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır.

12. İnsan beynine en çok zarar veren 3 olumsuz etmenden birincisi sigara dumanıdır. Diğerleri tansiyon ve şeker.

13. Günde iki paket sigara içen bir kişi Hiroşima'ya atılan atom bombasının öldürücü dozuna eş değer radyoaktivite etkisi altında kalmaktadır.

9 Mayıs 2012

Midenizi Yoran Yiyecekler


Demli çay ve bol kahve içmek, uzun süre aç kalmak, sigara kullanmak, hızlı yemek, acılı-baharatlı yemekler tüketmek, çok tuzlu gıdalarla beslenmek… Bunlar ülser hastalarının en çok yaptığı ve hastalığın seyrini olumsuz etkileyen hatalar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, ülser hastalarının sıklıkla yaptığı bu hataları hakkında şunları söyledi: “Çay ve kahve mide asit salgısını artırıyor, sindirim güçlüğüne neden olabiliyor. Bu nedenle ülser hastalarına gün içinde çok fazla miktarda demli çay ve kahve tüketmeleri önerilmiyor. Eğer çok istiyorsanız günde en fazla 2-3 bardak açık çay tüketilebilirsiniz. Bunların yerine ıhlamur, elma gibi bitki-meyve çaylarını tercih etmenizde fayda var.
UZUN SÜRE AÇ KALMAK MİDE ASİDİNİ ARTIRIYOR
Gün içinde çok uzun süre bir şey yemezsek, ara öğünlerde besin tüketmezsek, “kurt gibi acıktım” diyerek yiyecek tüketimini abartırız. Ülser hastasıysanız uzun saatler aç kalmamaya özen gösterin. Çünkü aç kalmak, öğün aralarının uzun olması mide asit salgısını artırıyor. Buna neden olmamak için küçük porsiyonlar halinde 2-3 saat aralıklarla bir beslenme planı oluşturmak gerekir.
AÇ KARNINA SİGARA MİDE KANAMASINI TETİKLİYOR
Sigara içmek asit ve pepsin salgılanmasını ve mide hareketlerini artırıyor. Özellikle aç karına içilen sigara mide kanaması ve ülseri tetikliyor. Tedaviden sonra sigara içmek de ülserin nüks etmesine neden olabiliyor.
YAVAŞ YEMEK MİDEYİ KORUYOR
Hızlı yemek yendiğinde besinler iyi çiğnenmeden mideye gönderiliyor. Çiğneme, mukus ve tükürük salgılanmasına neden oluyor ve bu maddeler de mide asidine karşı mukozayı koruyor. Bu nedenle yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmelisiniz.
ACI VE BAHARAT MİDE DUVARINDA ÖDEME YOL AÇIYOR
Bazı kişiler için acısız baharatsız yemeğin tadı olmaz. Kendilerini yemek yemiş gibi hissetmedikleri gibi doyduklarını da düşünmezler. Ancak ülser varsa, acı ve baharat sevdasından ne kadar kısa zamanda vazgeçilirse o kadar iyi. Çünkü kırmızı pul biber, karabiber ve isot gibi acı baharatlar mide duvarında ödem ve harabiyete neden olarak pepsin salgısını, yani mide asidini artırıyor.
ÇOK TUZLU YEMEK DE ÜLSERİN DÜŞMANI
Bazı bağımlılıklarımızdan vazgeçmek bizler için oldukça zor olabiliyor. Tuz da bunlardan biri. Yemeğin içinde yeterli miktarda tuz olsa da, tabağımıza aldığımızda sanki tatsızmış gibi gelebiliyor. Ancak fazla tuz da ülserin düşmanlarından. Çünkü tuz gasrtik mukozayı olumsuz yönde etkilediği için normal sınırlarda, örneğin günde 6 gram kadar tüketilmeli, tuzlanmış–salamura besin tüketimi de sınırlandırılmalı.”
ÜLSERİNİZ HAFİFSE BUNLARI YİYEBİLİRSİNİZ
Ülser hastalarının beslenmesinde hastalığın derecesinin önemli olduğunu vurgulayan Müge Özyurt Şafak, bu hastalarda hastalığın şiddetine ve derecesine göre beslenme düzeni yapıldığını belirtiyor. Şafak, hastalığın hafif seyrettiği kişilere şu önerilerde bulunuyor:
- Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
- Yağda kızarmış etler, yağlı-salçalı yemekler, sucuk, pastırma, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçının.
- Baharatlı yiyecekler ve gazlı içecekleri tüketmeyin.
- Gaz yapmayan sebze ve meyveleri (fasulye, ıspanak, kabak, bamya, elma, muz gibi) tercih edin.
- Günde bir bardak süt, bir kâse yoğurt ve 1-2 dilim az tuzlu beyaz peynir yiyebilirsiniz. Bunun dışında ızgara veya haşlama et, tavuk, balık ve hindiyi rahatlıkla tüketilebilirsiniz.
ÜLSER AĞIR SEYREDİYORSA BUNLARI YAPIN
Müge Özyurt Şafak, eğer ülser daha ağır seyrediyorsa az posalı, az yağlı, gaz yapmayan, sulu ve yumuşak besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. İyi pişmiş ve gaz yapmayan sebze yemekleri olarak bilinen havuç, patates, kabak ve fasulyenin yanı sıra çok hafif olması nedeniyle komposto da tüketilmesi öneriliyor. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durulması, bunun yerine yayla, şehriye gibi çorbaların tercih edilmesi de çok yararlı. Hastalığın ağır seyrettiği kişilerde kurubaklagiller, esmer ekmekler ve bulgurun, gaz yapıcı etkisi nedeniyle tercih edilmemesi gerekiyor.

Dişlere Zarar Veren Şeyler


1. Kürdan kullanımı, yemeklerden sonra arada birikmiş yemek artıklarını temizlemek için diş ipi yerine kürdan kullanmak, dişler arası papil dediğimiz dişetinin ezilmesine ve burada boşluk oluşmasına neden olur bu yüzden her yemekten sonra oraya tekrardan yemek kaçmasına sebep olur.
2. Ağızdaki asit seviyesini çok fazla arttırabilecek gıdalar ve içecekler tüketmek.
3. Dişlerimizde ağrı olmamasının verdiği hisle ağzımızın sağlıklı olduğunu sanmak fakat gizli bir sürü tehlike olabilir, mutlaka 6 ayda bir herhangi bir problemimiz olmasa bile mutlaka diş hekimine gitmeliyiz.
4. Yanlış ve yetersiz süre diş fırçalamak çok fazla bastırarak fırçalamak dişlere ciddi zaralar verir, doğru fırçalama dairesel hareketlerle yapılan fırçalamadır ve süresi de önemlidir en az 2 dk. süreyle günde 2 defa yemeklerden sonra dişler fırçalanmalıdır.
5. Diş sıkma ve diş gıcırdatma, bu zararlı alışkanlıklar stres ve yoğun iş temposunun yaşandığı zamanlarda edinilir. Zamanla dişlerde aşınmalar ve dişin cole dediğimiz boyun bölgesinde erimelere neden olur, dişlerde hassasiyetler başlar bu durum ciddiye alınıp hemen bir diş hekimine gidilmesi gerekir.
6. Dişlerin beyazlaması için bilinçsizce kullanılan beyazlatıcı ajanlar ve bir takım karbonatlı diş tozları diş minesine zarar verebilir. Diş beyazlatmanın dişlere zarar vermemesi için mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılması gerekir.
7. Dişeti kanamasının ve ağız kokusunun ciddiye alınmaması ciddi sorunlara yol açabilir. Her iki belirti de hastalık habercisi olabilir. Ciddiye alınmayan dişeti kanaması diş kökünü çevrelen kemiğin erimesine ve dişin kaybına kadar gidebilir. Ağız kokusu sistemik bir hastalık yanında kötü durumdaki protez ve dolguların habercisidir.
8. Ağzımızdaki eski protez ve dolguların diş hekiminin önerisi doğrultusunda değiştirilmesi gerekir, ihmal edilmiş veya ertelenmiş dolgu ve protez yenilemeleri diş kayıplarına ve maddi olarak da kişiye yük getirebilir.
9. Kabuklu yemişler ve sert cisimleri dişlerle kırmaya ya da koparmaya çalışmak.
10. Diş bakımı ve ağrısı durumunda etrafımızdan duyduğumuz fakat doğruluğu olmayan yöntemler dişlere zara verir.

Faydalı Bitkiler


Önce  bazı önemli noktalara dikkatinizi çekmek  istiyorum. Şifalı bitkilerin ‘doğal’ olarak etiketlenmiş olması, o desteğin güvenli ve zararsız olduğunu göstermez. Örneğin kava biberi bitkisi, ciddi karaciğer hasarına yol açabilir. Şifalı bitkisel  destekler ilaç benzeri etki yapabileceğinden  hamile ve emziren kadınlarla çocuklarda  kullanımına çok dikkat edilmeli. Özellikle  ilaç kullanan hastalar, şifalı bitkisel destekler  konusunda önce doktorlarına danışmalı. Bazı  bitkisel desteklerin ilaçlarla etkileşerek sağlık  sorunlarına yol açtığı biliniyor.
Aloe: Zambak ailesinden. Binlerce yıldır topikal kullanılan aloe vera jeli, günümüzde kesikler, yanıklar, donuk, bası yaraları ve sedef hastalığında tercih edilir. Sindirim sistemini düzenleyici ve kabızlığı giderici etkileri var. Aloenin deri üzerindeki uygulamasında sadece hafif alerjik reaksiyonlar izlenir. Bağırsak tıkanmaları ve apandisit sorunları olanlarla hamile, emziren kadınların kullanması uygun değil.
Ekinezya: Papatya ailesinden. Viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarında özellikle üst solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır. Kanser tedavisine yardımcı olmak amacıyla bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğiyle tercih edilebilir. Hamilelikte  kullanımıyla ilgili net veriler yok. Alerjik reaksiyonların gelişmemesi için astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıkları olanlara önerilmez.
Efedra: Afrika,  Avrupa ve Asya çöllerinde yetişen bir çalı bitkisi. Geleneksel olarak astım, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve terlemeyi uyarmak için kullanılır. Efedra, efedrin denilen bronşları açıcı farmakolojik maddenin kökenini oluşturur. Efedrin sıklıkla kafeinle kombine edilir, iştahı azaltır ve kilo kaybını hızlandırır. Hipertansiyon, kalp-damar ve beyin hastalıkları, sara krizleri ve tiroid  rahatsızlıklarında kullanılmaz.
Ginkgo: Aynı isimli ağacın kurutulmuş yaprağından elde edilir. Alzheimer hastalığında, beyin kanamaları sonrası gelişen demans gibi rahatsızlıklarda tercih edilir. Ginko pıhtılaşmayı engellediği için beklenmedik kafa içi kanamalarına yol açabilir. Yaşlılarda olumsuz ilaç etkileşimlerine neden  olabilir. Hamilelere ve  emziren annelere önerilmez.
Süt devedikeni: Papatya ailesinden. Siroz, alkolizm, viral ve toksik hepatit gibi karaciğer hastalıklarında kullanılır.  Biyolojik aktif  maddesi ‘silymarin’in sadece yüzde  20-50’si mideden emilir. Bulantı, kusma, kaşıntı ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Sarı kantaron: Hypericum  perforatum isimli sarı çiçekli bitkinin antenlerinden elde edilir. Hafif depresyonlarda kullanılır. Deri döküntüsü, bulantı, kusma, yorgunluk gibi yan etkileri bulunur. Manik  dönemi kötü yönde etkileyebilir. Hamile ve  emziren kadınlara önerilmez.

Fazla Su İçmek Sağlığa Zararlı


Diyetle su içmek arasında bir bağlantı olmadığını söyleyen uzmanlar “2 litrenin üzerinde su tüketilmesi zehirlenme, kalp yetmezliği ve tansiyonda oynamalara yol açabilir” dedi.
Bugün gazetesinin haberine göre; Özellikle diyet yapanların daha rahat kilo vermeleri için sürekli su içmeleri yönündeki tavsiyelere uzmanlardan “zehirlenebilirsiniz” uyarısı geldi. Kent Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, “Günde 3-4 litre su için” demenin doğru bir tavsiye olmadığını söyledi. Herkesin su ihtiyacının aynı olmadığını belirten Dr. Yıldız, “Su ihtiyacı kişinin yapısına, kullandığı ilaçlara, havanın sıcaklığına göre değişir. Bizim tavsiyemiz az ya da çok su içilmesi yönünde değil. Herkes ihtiyacı oranında su içmeli, yani susayınca su içilmeli. İstelik su ve diyet arasında çok da bağlantı olduğunu söylemek doğru değil” diye konuştu.
BULANTI VE KUSMA NEDENİ
Son zamanlarda fazla su içilmesine bağlı olarak halk arasında zehirlenme olarak bilinen “hiponatremi” rahatsızlığının yayıldığını belirten Dr. Yıldız, “İhtiyaçtan fazla su içmek kişide bulantı, kusma gibi yakınmalar yapıyor. Halk arasında ‘su zehirlenmesi’ deniyor. Biz buna ‘su fazlalığı’ diyoruz. Şikayetlere rağmen su içmeye devam eden kişilerde merkezi sinir sistemi ve bilinç durumu etkilenebilir” dedi.
Kişilerin su ihtiyacını sadece musluk suyundan almadığını anlatan Dr. Serkan Yıldız, “Her besin su içeriyor. Çorba, süt, çay, ayran, meyve suları, komposto gün içinde tüketiliyor. Her türlü sulu gıdalar sebzeler su barındırıyor. Biz bu gıdalardan da su ihtiyacımızı alıyoruz. Bunlara ilave olarak günde 3 litreye kadar su içmeye çalışmak hatalı bir davranış” diye konuştu.
Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı: KİLOYA GÖRE SU İÇİLMELİ
Kişinin vücut kitlesine bağlı olarak su ihtiyacı değişir. Kilo yani hacim arttıkça vücudun suya olan ihtiyacı artar. Mesela 60 kiloluk biri günde 2 litreye kadar, 100 kilo olan 3-4 litreye kadar su içebilir ve içmeli de. Bundan fazlası zarardır. Böbrekleri yormaktan başka işe yaramaz. İçilen sıvı su olmalı. Nitekim su yerine içilen çay ve kahve vücuttan su kaybolmasına neden olur.
İç Hastalıkları ve Obezite Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan: KALBİ VE TANSİYONU ETKİLER
Günde 4-5 litre su içilmesi zararlı. Fazla su tansiyon yüksekliğine, böbrek hastalıklarına, kalp yetmezliğine neden olabilir. Su ihtiyacı su ile karşılanır. Çay, kahve, gazoz, meyve suları her ne kadar sıvı olarak kabul edilse dahil hiçbir şekilde suyun yerini tutmaz. Öte yandan kişi susadığı zaman mutlaka su içmeli, susamadan da isteğe bağlı olarak su tüketilebilir.
İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Toksikolog Prof. Dr. Salih Cengiz: SUYUN FAZLASI ZEHİRLER
Maksimum 2 litrenin üzeri su fayda vermez. Bütün maddelerde fazlası zehirdir. Bu su için de geçerlidir.
Dozunda alındığında su faydalı olur. Suyun içindeki ağır metallerin bir miktarı vücut için gerekli olduğu gibi fazlası da zararlıdır. Örneğin suda sodyum, potasyum, kalsiyum gibi metaller var. Yani ne kadar çok su o kada ağır metal ki bu da vücut için zararlı.
Diyetisyen Nuray Soylu: ÇAY KAHVE SUYUN YERİNİ TUTMUYOR
Vücuttaki mineral dengesini tutabilmek için su alımı önemli. Günde ortalama normal bir kişinin 2-3 litre su içmesi gerekiyor; bu miktarı yaz aylarında biraz daha yukarı çekilmesinde bir sakınca yok. Çay ve kahveden elbette su alabiliyoruz ama suyun kimyası bu içeceklerde değiştiği için vücuda mineral alınamıyor. Bizim önerimiz 7-8 litre gibi abartılı öneriler değil çünkü fazla su, zehirlenmelere hatta ölüme bile yol açabilir.

Evcil Hayvanlar Alerji Yapıyor


Herhangi bir faktöre alerjisi olan ebeyenlerin çocuklarında da farklı alerjilerin görülmektedir. Örneğin babanın yer fıstığına alerjisi varsa çocuğun saman nezlesine alerjisi olabilir. Alerjinin sonradan gelişen bir olaydır. Daha sonraki karşılaşmalarda çok hızlı bir şekilde vücut tepki vermeye başlar. Farklı birçok alerjik madde türü bulunmaktadır.
ALERJİ 4 FARKLI ORGANI ETKİLİYOR
Bunlardan en yaygın üçünün polen, ev toz akarları ve kuruyemiştir. Alerji 4 farklı organı etkiler, bunlar solunum yolu, cilt, sindirim sistemi ve gözdür.
Solunum yolunu etkileyen alerjenlerin havada uçuşan parçacıklardır. Bitkiler ve ağaçların polenleri, ev tozu akarları, kedi, köpek gibi evcil hayvanların tüyleri, küf mantarları solunum yolunu etkileyen alerjenlerdir.
Cildi etkileyen alerjenler direk temas yolu ile ve kızarıklıkla gelişmektedir. Sindirim sistemini etkileyen alerjenler besinler ve ilaçlardır. Fındık, yer fıstığı, susam, süt, yumurta, soya, baklagiller, buğday, çikolata ve deniz ürünleri en sık alerji yapan besinlerdir.

Terlemeye Çözüm


Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçin Çelik, aşırı el ve koltuk altı terlemesinin kesin tedavi yönteminin ameliyat olduğunu belirtti. Doç. Dr. Burçin Çelik, terlemenin vücudun bir savunma mekanizması olduğunu ve bu şekilde vücut sıcaklığının ayarlandığını söyledi. Aşırı terlemenin (hiperhidrozis) ise özellikle eller, koltuk altı, ayaklar, alın, yüzde ve vücudun geri kalan bölgesinde normal fizyolojik ve duygusal durumların ötesinde terleme olması durumu olduğunu kaydeden Çelik, “Bu durum normal ter bezlerinin uyaranlara abartılı cevap vermesinden kaynaklanmaktadır. Ellerde terlemenin fazla olması, koltuk altlarının sık sık ıslanması kişilerin yaşam kalitesini etkiler. Genellikle bu kişiler çekingen, sıkılgan ve utangaçtırlar. İş ilişkileri ve sosyal hayatları etkilenir. Kişi yaşam şeklini bilinçli veya bilinçsiz şekilde değiştirir, sosyal ortamlardan uzak durur. El ve koltuk altında aşırı terleme olması tedavi gerektiren bir durumdur ve kesin tedavisi endoskopik torakal sempatikotomidir. Hasta ertesi gün taburcu edilir ve bir hafta içinde çalışma hayatına dönebilir. El terlemesi için başarı yüzde 99, koltuk altı için bu oran yüzde 90′dır. Ameliyatın hemen sonrası eller, koltuk altı ve çoğu zaman da ayaklar kurumuş olur” dedi.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Burçin Çelik, “Alüminyum klorit ve etil alkol karışımlı kremler, sistemik antikolinerjik ilaçlar, beta blokör ilaçlar, iontoforez (el ve ayaklara elektrik akımı uygulamasıdır), botox uygulaması, liposakşın (yağ aldırma). Bu yöntemlerin çoğu günümüzde uygulanmaktadır ancak hiç biri kesin çözüm değildir. Bazılarının tedaviye bağlı yan etkileri fazla iken bazıları kısa süreli ve pahallı tedavi yöntemleridir” diye konuştu. Ameliyatın özellikle el, koltuk altı ve yüz terlemelerinde kesin ve mükemmel sonuç verdiğini açıklayan Çelik, “Genel anestezi altında, kamera yardımıyla kapalı olarak yapılan ameliyat ile sempatik sinir fonksiyonu bölgesel olarak ortadan kaldırılır (klips, sinirin kesilmesi veya yakılması, kesilip çıkarılması). Açık yöntemle yapılan ameliyatlar günümüzde bu hastalarda artık terk edilmiştir” şeklinde konuştu.
AMELİYAT YÖNTEMLERİ
Göğüs Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Burçin Çelik, kamera yardımı ile yapılan kapalı ameliyatlar hakkında şu bilgileri verdi: “Endoskopik torakal sempatektomi: Göğüs boşluğu içinde ilerleyen ve el, koltuk altı ve yüzü etkileyen sempatik sinirin kısmi olarak çıkarılmasıdır. Bu ameliyat yöntemi yan etkileri nedeniyle günümüzde artık uygulanmamaktadır. Endoskopik torakal sempatikotomi: Göğüs boşluğu içindeki sempatik sinirin makas veya koter (kesici ve yakıcı özelikte elektirikli cihaz) ile sadece bir bölgeden kesilmesidir. Günümüzde en sık uygulanan yöntemdir. Klips ile sempatik blokaj: Göğüs boşluğu içindeki sempatik sinire titanyum veya polimer klipslerle blokaj uygulanmasıdır. Yan etkileri daha az olmasından dolayı tercih edilmekte ve uygulanmaktadır.
Hastanın klips ile ameliyat sonrası kompensatuvar (dengeleyici) terlemeden veya diğer yan etkilerden rahatsız olması durumunda klipsin çıkartılarak hastanın tekrar eski durumuna döneceği bildirilmektedir ancak bu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Klipsin sinire yaptığı baskı sonucu sinir dokusunda hasar meydana gelmektedir. Hastaya klips çıkarıldıktan sonra 1-3 ay içinde sinir kendini yenileyip eski fonksiyonlarını kazanabilir ancak bu düşük bir ihtimal olup kesin değildir. Klipsin çıkarılması sonrası şikayetlerin geriye döneceği garanti edilmemelidir.”
AMELİYAT RİSKLERİ VE YAN ETKİLERİ
Ameliyatın genel anestezi altında yapıldığını ve herhangi bir ameliyatta ortaya çıkabilecek problemlerin endoskopik torakal sempatikotomi için de geçerli olduğunu anlatan Doç. Dr. Burçin Çelik, “Bu ameliyattan sonra hastaların yüzde 1-5′inde bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunlar pnömotoraks (göğüs boşluğunda hava kalması), interkostal nöralji (ameliyat bölgesinde ağrı), horner sendromu (göz kapağında hafif aşağı inme), kanama gibi durumlardır. Yan etki olarak kompenzatuvar terleme (yüzde 10-70) görülebilir. En çok sırt, karın, kalça, bacaklar gibi bölgelerde görülür. Bu durum ameliyat sonrasında en sık rastlanan problemdir ancak hastalar genellikle günlük hayatlarını fazla etkilemeyen bu durumdan şikayetçi olmazlar. Endoskopik torakal sempatikotomi tecrübeli bir cerrah tarafından uygulanırsa son derece güvenli bir yöntemdir. Bu ameliyat yaklaşık 3 yıldır Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı’nda uygulanmaktadır. Ameliyat video yardımıyla kapalı olarak yapılmakta ve hastalar ertesi gün taburcu edilmektedir. Kliniğimizde aksiler ve palmar hiperhidrozis nedeniyle ameliyat edilen hastalarda başarı oranı yüzde 95′in üzerinde, hasta memnuniyeti yüzde 90′ın üzerindedir.”

Sağlıklı Saçlar İçin Yenmesi Gereken Besinler


Hepimiz saçlarımızın nasıl göründüğüne önem veririz. Saçınızın daha sağlıklı görünmesini sağlayacak ve hissettiğiniz yaştan daha da genç görünmenizi sağlayacak bu 8 besini tüketin.
Yeşil çay, ceviz ve somon: Bu gıdalar polifenol ve omega-3 içerdiğinden kalp ve beyin sağlığına iyi gelir. Ayrıca saçınızı parlak olmasını sağlar. Eğer kepekle mücadele ediyorsanız, yeşil çay ile durulama deneyin. Bu kepeğe neden olan mantarı önlemeye yardımcı olur.
Meyveler: Özellikle parlak ve renkli olanlar-örneğin şeftali, çilek, mango, kivi, domates; saç oluşumunun temel yapısı olan kolajenin yapımında önemlidir. C vitamini bakımından da zengin olan bu meyveler saçların gür ve canlı olmasını sağlar.
Fasulye, tam tahıllar gibi B vitamini yönünden zengin besinler: B vitaminleri (özellikle B6 vitamini ve folik asit) büyümeyi teşvik ederek saç folikülleri için kan ve oksijen tedariği sağlar ve saç kaybını yavaşlatabilir. B vitamini açısından zengin besinler fasulye, bezelye, havuç, karnabahar, soya fasulyesi, fındık ve yumurtadır.
Koyu yeşil sebzeler:Ispanak, brokoli, pazı; Bu besinler saç için doğal saç kremi görevi gören sebum(kafa derisi yağı) maddesinin üretiminde görev alan A ve C vitamini açısından oldukça zengindir.

Beyin ve Zihin Geliştirme Yolları

Son zamanlarda benim gibi beyin kapasitesini yeterli kullanamayıp ramini dolduran kişilerdenseniz bu soruna gelin beraber çözüm arayalım. Beyin geliştirme konusunda yaptığım araştırmaları ve bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Ancak ilk başta beyin faliyetlerinin hızlanmasını için yediğimiz besinlere çok çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bununla birlikte kesinlikle bitkisel gıda takviyeleride almanız gerekiyor. Beyin gelişimi için B12 ve Omega yağları çok çok önemlidir. Bunun dışında bulmaca ve benzeri beyin geliştirici oyunlar oynamanız zihinsel gücünüzün artmasında size yardımcı olacaktır. Bununla ilgili hekimce.com’da bulunan bir makaleyide yazının devamında sizlerle paylaşmak istedim.

Kuranda Adı Geçen Besinlerin Faydaları

Kur’an’da adı geçen acur, ayva, bal, et, incir, zeytin, kabak, üzüm, süt, tere gibi gıdalar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor? İ...